fredag 26 juni 2009

Stig Malm har fel om vänsteralliansen

Idag, fredag, var det som vanligt samtal i morgonsoffan med Stig Malm, Göran Hägg och Hanne Kjöller. Ämnet jag kommenterar här är vad de tyckte om oppositionens tågresa. De härmar alliansen som också gjorde tågresa och det tyckte bland annat Stig Malm är fånigt och att oppositionen förlorar på att bilda en motallians till de borgerliga. Stig undrade också vad han skulle göra på partikongressen när ju inga beslut kan fattas om socialdemokratisk politik, då alla beslut måste sampratas med v och mp först, menade han.

Jag tycker att du Stig har helt fel. Jag tror, å min sida, att oppositionen vinner på att bilda gemensam regering. Det är bra att det blir två block som står mot varandra. Idag har skillnaderna minskat i snart sagt alla partipolitiska frågor, jfr EU-politiken där ju ingen har någon riktigt utmejlsad politik. Där förs en personlig politik, vad man själv tycker helt enkelt. Alltså snart har vi två partier i Sverige, ett "höger" och ett "vänster", som i slutändan blir ett de också. Det som för partierna närmare varandra är de fakto att katastroferna i världen ökar. Om politiker ska kunna lösa världens miljöproblem så måste de så småningom ta varandra i hand och tillsammans göra allt för att undvika en katastrof. I den processen kan man ha olika mening men alla får ge sig nu och då, för annars är katastrofen ett faktum. Så tror en besserwisser
Rosen

Teka och Golv 2000

Teka är ett företag i Tyskland som tillverkar och säljer parkettgolv, och Golv 2000 är en firma i Sverige som Liljestrands Fastigheter anlitat för att lägga golven i Nynäshamn, Frejgatan 21-23. Parkettgolvet består av moduler som har så dålig passform så skarvarna diffar flera millimeter. De går inte kant i kant som parkettgolv ska göra. Idag är det två killar här från Golv 2000 som a) först bankar ner den modul som ligger högre, b) och sedan spikar han in 1-3 speciella spikar med en speciell spikpistol och slutligen c) smälter hans polare ett slags vax och lim i hålet som bildats efter spiken, och stryker bort överflödigt vaxlim. De har väl spikat cirka 60 spikar i golvet. Är det nån som tror att de här spikarna inte börjar titta upp så småningom, undrar en misstänksam
Rosen

lördag 13 juni 2009

Till den som vill skapa en välskriven text

Det var ett tag sedan men jag har fakstiskt saknat mitt bloggande så pass att jag nu tänkte skriva lite grann. I går när jag gick igenom papper som ska kastas så hittade jag en intressant artikel om hur hjärnan reagerar på stavfel och annan felaktig formalia. Jag citerar några resultat ur texten. Resultatet kommer ur ett test som redovisas av Lars Melin som är docent i nordiska språk vid Stockholms universitet. Artikeln presenteras i Forskning & Framsteg nr 1/2007.

Fel i texter kan väcka inlärd irritation till livs och fördröja läsningen. Fel har ett signalvärde, som kan göra att oönskade betydelser signaleras och blockerar läsarens motivation. Två stavfel är nog för att läsaren ska tappa förtroendet för texten och för att hon eller han ska läsa långsammare. De som deltog i försöket och som läste de felaktiga texterna blev allmänt missnöjda. De klagade över dålig disposition, krångliga formuleringar, opersonlig ton och så vidare. De som läste den korrekta texten hade inga sådana synpunkter. Det sker med andra ord en överspridning från enstaka fel till negativ helhetsbedömning av hela texten.

Spontant är det lätt att tro att läsning sker i en jämn lunk. Datorloggningar visar dock att det är tvärtom. Människor är känsliga för olika ord och konstruktioner, och systematisk variation av en konstruktionstyp ger omedelbart utslag.

Aldrig skrivs aldrig med två l, medan alltid skrivs alltid med två l. En gyllene regel som är lätt att komma ihåg. Alldrig med två l, reagerar hjärnan negativt på och det blir ett hack i läsningen, liksom naturligtvis om det står adlrig.

Det är också viktigt att man sätter ut punkt och kommatecken där det ska vara sådana. Satsradning är ofta förekommande fel. Man sätter kommatecken istället för punkt. Exempel: När speglar efter en tid dök upp på alla våningar försvann klagomålen, problemet var löst, även om väntetiderna var oförändrade. Här är flera satser uppradade efter varandra. Det ska vara punkt efter klagomålen, så det bildas två meningar, så här: När speglar efter en tid dök upp på alla våningar försvann klagomålen. Problemet var löst, även om väntetiderna var oförändrade.

Till alla studenter som skriver uppsatser, var noga. Om du har en intressant undersökning men den presenteras med många formaliafel, så blir uppsatsen kanske ändå inte väl godkänd.
Rosen