fredag 26 juni 2009

Teka och Golv 2000

Teka är ett företag i Tyskland som tillverkar och säljer parkettgolv, och Golv 2000 är en firma i Sverige som Liljestrands Fastigheter anlitat för att lägga golven i Nynäshamn, Frejgatan 21-23. Parkettgolvet består av moduler som har så dålig passform så skarvarna diffar flera millimeter. De går inte kant i kant som parkettgolv ska göra. Idag är det två killar här från Golv 2000 som a) först bankar ner den modul som ligger högre, b) och sedan spikar han in 1-3 speciella spikar med en speciell spikpistol och slutligen c) smälter hans polare ett slags vax och lim i hålet som bildats efter spiken, och stryker bort överflödigt vaxlim. De har väl spikat cirka 60 spikar i golvet. Är det nån som tror att de här spikarna inte börjar titta upp så småningom, undrar en misstänksam
Rosen

1 kommentar:

Unknown sa...

"Golv 2000 är en firma i Sverige som Liljestrands Fastigheter anlitat för att lägga golven i Nynäshamn, Frejgatan 21-23. Parkettgolvet består av moduler som har så dålig passform så skarvarna diffar flera millimeter"

Måste säga att det, utifrån din beskrivning av hur "krångligt" det verkar vara att lägga golvet, låter som om beställaren Liljestrands fastigheter velat lägga ett golv som inte passar optimalt för ändamålet. Jag är säker på, då jag bara har hört gott om Golvföretaget i fråga, att de har försökt påverka till ett bättre för ändåmålet anpassat golv. Tyvärr blir det fel ibland när kunden har rätt.

Ett vanligt parkettgolv med normalslitage kan omslipas först efter 20 år och därefter "hålla" i 20 till innan det blir fult. Har du planerat att bo längre än så utan att tröttna på detta levande (!) material så bör du vara orolig och klaga på utföranden.

Angående spikarna så skulle jag säga att det inte är någon som helst fara, beskrivningen stämmer med hur man förr la golv. Har du någon gång varit i en äldre lägenhet (50-100+) med trägolv som knarrar? I sådana fall har du erfarit vad som händer med golvet när spikarna börjar ruttna, oftast som en följd av syran i trämaterialet.

Du behöver med andra ord inte vara ett dugg orolig.