lördag 9 juli 2011

Juholts tal i Almedalen

Juholt höll sitt jungfrutal i Almedalen i går. Jag måste säga att det var det bästa på länge. Äntligen någon som inte bara använder ordet solidaritet, utan som också talar om det. Han hade bra exempel på vad solidaritet är. Solidaritet i ett samhälle är till exempel att känna sig nöjd och småle tryggt åt sådant som andra har tillgång till men som man själv inte behöver. En barnlös person ska kunna tycka att det är fantastiskt att se barnen i en förskola och veta att de barnen har det bra. De växer upp till bra människor som tänker på andras väl såsom andra tänker på dem nu. Solidaritet är inte välgörenhet, barmhärtighet eller att ge mat eller pengar till någon annan. Solidaritet är en övertygelse som säger att även den som går i trasiga kläder och tigger måste få slippa att tigga, inte genom att någon ger en slant utan genom att roten till fattigdomen utplånas. I Sverige har vi råd med det.

Han formulerade också andra ideologiska ståndpunkter som jag så väl kände igen mig i. Hoppas de som växt upp under en liberal epok och som påverkats i andra osolidariska riktningar, nämligen att man står sig själv närmast, också förstod vad han menade. På 70-talet hade moderaterna en valaffisch på vilken det stod "Satsa på dig själv". Det är den devisen som slagit ut i full blom med den borgerliga regeringen sedan 2006.

Sen måste jag säga något till Ylva Johansson, som hon uppträdde i programmet, Debatt. I diskussionen sade Maj-Britt Theorin att Tomas Bodström inte varit tillräckligt lång tid i partiet för att förstå vad socialdemokratisk ideologi går ut på i praktisk politik. Med gäll, skrikig och aggressiv röst drämde då Ylva till med att "vi måste vara öppna och om någon varit med i tio år i partiet så måste den personen kunna få delta i debatten". Det är väl ändå självklart. Ylva J. missförstod Maj-Britt Theorin, med flit tror jag. Ylva J. är alldeles för narcissistisk för att kunna vara tyst en minut. Bodström ville bli partiledare, men tack och lov att han inte blev det. Han har ingen ideologisk tanke i sitt huvud eller i resten av kroppen, det enda han tänker på är att tjäna pengar. I Almedalen var han för att sälja sin bok och få vara med i TV, inget annat. Hans framtoning visade det med all tydlighet inför valet av Juholt när han själv var på tal. Det är inte särskilt klokt att kritisera partikamrater offentligt. Det är inte att vara öppen Ylva, det är att dra ner partiets siffror inför nästa mätning. Så mycket etisk känsla i kroppen borde du Ylva J. ha så du kunde förstå det. Du hade kunna säga det till Maj-Britt efteråt i så fall. Det som tar död på partiet är när partimedlemmar kritiserar Juholt och andra partimedlemmar öppet. Vad är egentligen poängen med det? Det är inte att vara öppen att slänga ur sig personliga åsikter i tid och otid. Jag blir alltid så illa berörd av sådant. Förstå att det skadar. Om andra socialdemokrater säger att Juholt inte lyckats eller går på liknande utrop från media så blir det också så. Så var det mycket med Mona S. Det var ledande socialdemokrater som ledde drevet mot henne och klart att journalister nappar på sådant.

Inga kommentarer: